Rugklachten

Rugklachten zijn te onderscheiden in specifieke (5%) lage rugklachten, waarbij er een duidelijke oorzaak is van de klacht en a specifieke lage rugklachten (95%) waarbij er geen duidelijke lichamelijke afwijking gevonden wordt. Soms is er wel een specifieke oorzaak aan te wijzen: bijvoorbeeld een beknelde zenuw, een infectie, een wervelbreuk of artrose.

Bij aspecifieke lage rugpijn is het dus onduidelijk waar de pijn precies vandaan komt. Het is wel gebleken dat een verstoorde balans tussen belasting (de krachten op de rug) en belastbaarheid (wat iemand lichamelijk, maar ook geestelijk aankan) meespeelt. Onbewuste angst voor bewegen kan bijvoorbeeld een grote rol spelen.

Ook al is de oorzaak lastig vast te stellen, dat betekent niet dat u geen pijn voelt of dat er sprake is van verbeelding.

Wij zijn als team gespecialiseerd in het verminderen en oplossen van deze klachten. Vaak ligt het probleem breder dan alleen de rug, Daarom maken we gebruik van een multidisciplinaire team, waarbij we kijken naar verschillende oorzaken om zo tot de oorzaak van het probleem te komen.