Medical taping

Dit is een vorm van tapen waarbij gebruikt wordt gemaakt van een elastische tape. Dit heeft een andere werking dan de bekende “witte sporttape”.  Op de sporttape zit namelijk geen rek. Het idee is dat de elastische tape de beweging die een gewricht/spier maakt assisteert. Hierdoor beschik je over extra ondersteuning bij een beweging.

 

Het ontstaan van medical taping

De basis voor medical taping, ook wel kinesiotaping genoemd, is in de tweede helft zeventiger jaren in Japan gelegd. Met name de Japanner Kenzo Kase, een chiropractor, stond aan de wieg van medical taping. Hij ontwikkelde een bepaald type tape, tape die sterk en elastisch was. Het toepassen van deze tape had als uitgangspunt de bewegingsleer en de opgebouwde kennis over de spieren en de activiteiten van de spieren in het lichaam. Begin jaren tachtig werd medical taping voor het eerst commercieel toegepast.

 

Hoe werkt het

De elastische tape  die in verschillende kleuren beschikbaar is, wordt door de fysiotherapeut aangebracht bijvoorbeeld ter ondersteuning van de spieren. Dit kan naar aanleiding van een blessure zijn, want op deze wijze kan het genezingsproces bevorderd worden. Het beïnvloedt zenuwen en de vaten, maar er is geen beperking van de bewegingsvrijheid. Het idee in de praktijk is dus dat spieren niet alleen werken om te kunnen bewegen, maar ook de bloedsomloop, het lymfesysteem en de lichaamstemperatuur beïnvloeden. Niet goed functionerende spieren hebben dus meer invloed op het lichaam dan slechts bij het bewegen. Deze wijze van taping kan het herstel van het lichaam aanzienlijk stimuleren.

Daarnaast kan deze wijze van taping ook toegepast worden om zogenaamde zwakke plekken te ondersteunen. Er kan zo voorkomen worden dat een zwakke plek een blessure wordt. Enkele voorbeelden van toepassing op voorhand of bij een blessure:

  • (spier)blessure of op voorhand voorkomen problemen met de ledematen (enkel-, knie-, polsgewricht, tennisarm of golfelleboog)
  • verminderen van vochtophoping
  • verminderen van ontstekingen
  • beperken van uitstralende pijn, denk hierbij aan hoofdpijn (neuro-reflectoire beïnvloeding)
  • corrigeren van lichaamshouding
  • ondersteunen van gewrichten

 

Hoe lang werkt het?

De tape is stug van structuur, maar heeft dezelfde rekbaarheid als de huid. Het is dun materiaal dat goed plakt. Het irriteert de huid niet, ventileert en is vochtbestendig. Dat wil in de praktijk zeggen dat je er alles mee kunt en je in principe niet gehinderd wordt op wat voor manier dan ook. Als je het op een droge, vetvrije en bij voorkeur onbehaarde huid toepast kan het zo’n vijf tot tien dagen blijven zitten. Je kunt er gewoon mee douchen. Als het na verloop van tijd niet uit zichzelf loslaat, dan kun je de tape het beste verwijderen door het een beetje nat te maken en daarna voorzichtig los te trekken van de huid.