Na een operatie is het heel belangrijk om goed te revalideren. Er zijn tal van voorbeelden van mensen die te snel weer te veel gaan doen. Deze mensen worden vaak terug geroepen in het herstel na een operatie, of erger de klachten zijn teruggekomen of verergerd.

Het ziekenhuis geeft informatie over het herstel in de eerste weken na de operatie. Voor het vervolgtraject speelt de fysiotherapeut een grote rol.

Enkele voorbeelden van een revalidatie na een operatie zijn:

  • Nieuwe knie (TKP)
  • Nieuwe heup (THP)
  • Een fractuur (breuk) aan een gewricht of bot
  • Een voorste kruisband reconstructie (VKB)
  • Schouder operatie

Sportrevalidaties

Bij een sportrevalidatie wordt er specifiek getraind op bewegingen die voorkomen bij een sport.

Bijvoorbeeld een voetballer die terugkomt na het afscheuren van zijn achillespees. Deze betreffende patiƫnt zal in de laatste fase van zijn herstel weer op het sportveld aan de slag willen gaan. Echter is de stap van een simpele oefening met gewichten na een complexe beweging zoals het kappen, draaien en passeren van een tegenstander vaak veel te groot. Tijdens de sportrevalidatie wordt er specifiek getraind op voetbal specifieke oefeningen. Door deze training zal de overgang tussen praktijk en in dit geval voetbal zo klein mogelijk worden. Dit zorgt ervoor dat de kans op terugval bij blessures wordt geminimaliseerd.